top of page

STADSVANDRINGAR och STUDIEBESÖK

Anmälan till studiebesök och stadsvandringar görs till expeditionen.

I samband med anmälan betalas avgiften (normalt 100 kr/medlem, 150 kr för icke-medlem) till bankgiro 298-5521 eller swish 123 559 7455. Övriga kostnader, till exempel fika eller entré, i samband med besöket betalas på plats. Anmälan är bindande!

 

GÖTEBORGS MOSKÈ

Tisdag 20 februari, kl 11.00 - 12.00

Ingen avgift. Max 25 personer

Samling: Myntgatan 4, utanför grinden

 I juni 2011 kunde Göteborgs muslimer utföra sin tillbedjan ien riktig moské. Vi får möjlighet att bekanta oss med byggnaden samt få funderingar besvarade av moskéns guider. Av respekt för muslimer som kommer till moskén för att be måste alla besökare följa vissa klädregler. Kvinnor måste ha på sig långärmad tröja/skjorta, långbyxor eller lång kjol och en sjal som täcker håret. Sjalar finns att låna i moskén. Alla tar av sig skorna vid entrén

ÖVRE JOHANNEBERG OCH LANDALA EGNAHEM

Onsdag 27 mars, kl 14.00

Avgift 100 kr/150 kr

Samling: Utanför apoteket Eklandagatan 59c (Hållplats Bergsprängaregatan)

Stadsplanechef Uno Åhrén lät skapa funkisbebyggelsen i Johanneberg som på 1940-talet betraktades som för dyr och för långt ifrån centrum. Stadsdelen präglades av subventionerade bostäder för stadens mindre bemedlade medborgare. Vi bekantar oss med Gibraltar Herrgård, delar av Chalmers Tekniska Högskola och HSB Living Lab, innan vi tar en kort paus inomhus vid Johanneberg Science Park. Härifrån går vi uppför gångvägen till Landala Egnahem. Nationalromantiken präglar detta hundraåriga egnahemsområde. Guide är Glenn Evans.

 

I DET BEFÄSTA GÖTEBORG

Onsdag 17 april, kl 11.00

Anmälan senast 7 april

Avgift 250 kr. Max 19 personer

Samling: Västra Hamngatan 25

Vandringen handlar om hur man tänkte när det nuvarande Göteborgs grundades. Stadsplan, byggnader, försvar och människor i en skön blandning. Vandringen tar cirka två timmar och går mellan Västra Hamngatan och Esperantoplatsen. Under vandringen går vi in på två ställen i de underjordiska rum som finns kvar av befästningarna från 1600- och 1700-talen.

FÄRJESTADEN MED KARL IXs GÖTHEBORG

Onsdag 24 april, kl 14.00

Avgift 100 kr/150kr.

Samling: Hållplats Bockkranen

Färjestaden var fram till 1960- talet en väl fungerade stadsdel med fina villor, affärer, post, polisstation och relativt mycket trafik, tack vare färjeförbindelsen mellan Klippan och Färjenäs. På kort tid innebar Älvsborgsbron, i kombination med industrins utveckling, en fundamental förvandling. I dag har området till stor del blivit en av Göteborgs främsta park-, rekreations- och evenemangsområden. Kvar finns resterna av tidigare samhällen, parallellt med nya satsningar från såväl staden som näringslivet. Denna vandring kopplar samman 2000-talets Västra Eriksberg med Göteborgs sista föregångare och mycket däremellan. Guide är Glenn Evans.

bottom of page