top of page

UNDERHÅLLNING & FÖRELÄSNINGAR

PROGRAMSERIE
TORSDAGAR 13.30 - 14.30 i Salen

Avgift: 50 kr för medlemmar, 100 för icke-medlemmar betalas vid entrén med undantag för vinprovningen som betalas vid anmälan.

5 september

SÄRLINGAR OCH ANNAN KONST *

Ett föredrag om självlärda konstutövare, fantasirika byggmästare och besatta visionärer som inte nödvändigtvis själva ser sig som konstnärer. Per Dahlström, intendent vid Göteborgs konst­museum. Avgift.

12 september

BOHUSLÄNS HISTORIA*

Bohuslän skakas om i grunden när det erövras av den svenska stormakten. Freden i Roskilde år 1658 är startpunkten för Tomas Anderssons fortsatta skildring av landskapets händelserika historia. Avgift.

19 september

....INTE BARA BELLMAN*

Föreställningen är en bildningsresa genom 500 år i svensk visa, med tyngdpunkt på det äldre. Någon Taube, Martinson, Hambe eller Hermodsson kan också dyka upp. Martin Bagge är visartist, kompositör och musikforskare. Avgift.

26 september

DEMOKRATIERNA PÅ TILLBAKAGÅNG!

Martin Lundstedt är forskare vid V-Dem på Göteborgs universitet. V-Dem har världens största demokratidatabas med data om 202 länder från åren 1789–2023. Över 4 000 forskare och andra experter från 180 länder är knutna till institutet, som mäter hundratals indikatorer på demokrati. Ingen avgift.

3 oktober

VAD HÄNDER PÅ MASTHUGGSKAJEN?

Med utvecklingen av Masthuggskajen växer stadens centrum västerut. De gamla kvarteren kompletteras med nya bostäder, restauranger, förskolor, verksamhetslokaler och hotell. Området ska bli grönare med två nya parker, och kajstråket längs älven ska ta göteborgare och besökare närmare vattnet. Representant för Älvstranden Utveckling AB. Ingen avgift.

10 oktober

MAJORNA - EN STAD I STADEN*

I en rikt illustrerad föreläsning berättar Johan Lundin från Föreningen Gamla Masthuggsgrabbar om Majornas historia och om staden den tillhört sedan 1868. Avgift.

17 oktober

SVENSKA AKADEMIEN - INTE BARA NOBELPRIS

Svenska Akademien är en kunglig akademi som instiftades 1786 av Gustav III med syftet att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Om Svenska Akademien av idag berättar f.d. ständige sekreteraren Horace Engdahl. Avgift.

24 oktober

VIN- OCH CHOKLADPROVNING

Claes Engberg från Berzelii Choklad berättar och vi provar choklad och vin. Max 40 personer och 450 kr/person betalas vid anmälan.

31 oktober

EN SVUNNEN TID*

Berättelse om herrskap och tjänstefolk i Göteborg på 1800-talet, med författaren och släktforskaren Göran Cederberg. Avgift.

7 november

KABARE LIVSLUST

Teatergruppen Livslust består av årsrika kvinnor som roar och oroar. De tar upp politiska vindar, rättvisa för alla, dejting i nutid och dåtid, sjukvården, fettet kring midjan med mera. Avgift.

21 november

OSTINDIEFARAREN GÖTHEBORG*

Skeppet Götheborg gjorde tre resor till Kina för Ostindiska kompaniets räkning.. Den sista slutade i det omtalade haveriet den 12 september1745 på blindskäret Hunnebåden i inloppet till Göteborg. Ove Andersson berättar och visar bilder. Avgift.

28 november

"PÅ RYMMEN MED HASSE OCH TAGE"

Följ med på en resa in i Hasses och Tages magiska värld! En värld fylld av musik, trams och djupaste allvar och de är lika aktuella idag som när det begav sig. Medverkar gör Kulturgruppen Spader (sprungna ur GAS). Regi och manus Gunilla Gårdfelt. Avgift.

12 December

MUSIKQUIZ

Sånggruppen Cantola sjunger och ställer kluriga frågor som inte bara handlar om musik. Ingen avgift

* i samarbete med ABF.

bottom of page