UNDERHÅLLNING & FÖRELÄSNINGAR

PROGRAMSERIE
TORSDAGAR 13:30 - 14:30 i Salen.

Avgift: 50 kr för icke-medlemmar

8 september

GÖTEBORGSDIALEKTENS GRAMMATIK OCH ORDFÖRRÅD
Språkprofessorn Lars-Gunnar Andersson talar om Göteborgsdialektens
grammatik och ordförråd utifrån sina två böcker Göteborgsgrammatik och Göteborgslexikon. Här finns ord som måcklit, parra, knô och kombarris liksom böjningsmönster som slita–slet–sletet.
.

15 september

RASP-KVARTETTEN
Deras musik är en mix av kända låtar på svenska och engelska, Visor, schlager och pop, att bara lyssna till eller kanske bjuda upp till dans.

22 september

LUNDBY KYRKBY
Ammi Pettersson från Lundby hembygdsförening berättar om Lundby Kyrkby med anor från medeltiden. Den var en gång i tiden länets största by, långt innan staden Göteborg fanns. Byns historia visar hur markanvändningen och människors livsvillkor har förändrats under
seklers gång.

29 september

TOMAS VON BRÖMSSEN OCH MAJORNAS 3DJE ROTE
Majornas 3dje Rote har sina rötter i den svenska folkmusiken, men med något vidgade vyer. Ibland – som här – ingår Tomas von Brömssen i gänget. (Särskild avgift!)

6 oktober

LISEBERG OCH GÖTEBORGSUTSTÄLLNINGEN
Nöjesparken Liseberg föddes i samband med Jubileumsutställningen
1923. Liseberg har sedan utvecklats till att bli Nordens främsta nöjespark. Ett föredrag i ord och bild med Patrik Källström.

13 oktober

FÖRFATTARBESÖK: ELIN BOARDY
Göteborgsförfattaren Elin Boardy har givit ut fem böcker sedan debuten 2008, bland annat Mary Jones historia och Tiden är inte än. Elin är bibliotekarie och hennes lag vann senaste säsongen av Kulturfrågan Kontrapunkt i TV.

20 oktober

MUSIKGRUPPEN KAL
KAL är en välkänd grupp från Göteborg som framför visor, gärna med anknytning till västkusten. Man varvar eget material med visor av andra textförfattare och kompositörer. Gruppen har bland annat spelat in personliga tolkningar av Kent Andersson, Evert Taube och Lasse Dahlqvist.

27 oktober

EMMA OCH ANDERS ZORN – EN LIVSRESA
Anders Zorns memoarer har blivit tillgängliga 50 år efter hans bortgång. Emma Zorns liv har nyligen skildrats i en bok av Birgitta Sandström. Utifrån dessa källor berättar Rita Isaksson i ord och bild om ett par
som även gjorde stora välgärningar under sitt liv.

10 november

TEATER "UPP TILL KAMP"
I Göteborg är man ingen riktig karl om man inte rest ett höghus! Hotellmagnaten kastar sina blickar på Allégården. Bygga på 18 våningar och casino i källaren är planen. Men då har magnaten inte räknat med oss pensionärer!
Teatergruppen ScenoDrama skildrar händelsen i sin nya pjäs.

24 november

GÖTEBORGSARKEOLOGER GRÄVER PÅ CYPERN
Arkeologiprofessor Peter Fischer berättar om Cyperns centrala roll i Medelhavet och angränsade kulturer under bronsåldern. Han har lett utgrävningen av Hala Sultan Tekke på Cypern, en av de största städerna vid Medelhavet under denna tid. Ön hade intensiva förbindelser med kulturer från Sardinien till Indien och från Östersjön till Sudan vilket återspeglas i fyndmaterialet från Hala Sultan Tekke.

1 december

MUSIKQUIZ
Kvintetten Cantola sjunger och ställer kluriga frågor
som inte bara handlar om musik.